Sunce i Venera na 29.om stepenu Vage, eklipsa u Škorpionu

Da li smo na kraju ili početku nekog odnosa i veze?

Ovih lepih miholjskih dana uživamo zahvaljujući umilnom vremenu kroz LEPOTU PLESA Sunca, Venere i Merkura u znaku Vage. Reč LEPOTA nam je ključna jer Sunce i Venera u Vagi opisuju baš  uživanje u lepoti i plesu. To je znak pre svega harmonije, lepote, kulture, diplomatije i finoće a kako Vaga ima dva tasa, uvek se svodi na odnose, dve strane te samim tim i na saradnju sa drugima, gde možemo steći dugoročan ugovor o partnerstvu i gde možemo proveriti koliko se razumemo i poznajemo sa sobom i sa drugom stranom. Baš kao i u plesu. U Vagi možemo bolje upoznati sebe ali kroz osobu preko puta sebe. Ovih dana Venera i Sunce bliže se kraju plesa kroz ovaj znak i u nedelju će se zateći na 29.stepenu. Svaki 29.stepen govori o završetku i smatra se “anaretom” – malefičnim stepenom jer označava kraj nečega a ujedno predstavlja i svo nakupljeno iskustvo koju je jedna planeta stekla prolazeći kroz ovaj znak tako da je to kvalitet ovog stepena. Razne faze su prošli Sunce i Venera u prethodnih 2o i nešto dana i sada se bliže kraju. Da li to znači da se bliži i kraj nekog odnosa? Sigurno da će se nešto okončati, ali ujedno se ukazuje prilika i za novi početak, odnosno prelazak na viši i dublji nivo, tražeći suštinu među nama u ovom postojanju.

Jer, dan kasnije Sunce i Venera dolaze na sam početak znaka Škorpije, pred samu eklipsu koja će biti 25.10. a i Jupiter je došao na sam početak Ovna sa svim svojim misijama i akcijama u svom retro hodu. Tu će biti do 29.oktobra a onda ulazi u tihi, spiritualni znak Riba. Ovde će postaviti pitanje dubljeg smisla svih tih akcija. A eklipsa donosi posebno uzbuđenje i nagoveštava nešto skroz novo i nepoznato od čega nas je i strah, ipak je u znaku Škorpiona – dve emotivne planete, Mesec i Venera će biti u svom izgonu i padu – što može izazivati anksioznost, jer ćemo se suočiti sa nečim neminovnim, onim što nam ne uliva sigurnost.

Narednih dana će se dosta drmati tlo pod nogama u emotivnom kontekstu jer u Škorpionu ima svega osmim sigurnosti. U početku će doći iz straha do sukoba i možda do razilaženja, naročito sada kada su Sunce i Venera u kvadratu sa Plutonom (borba za moć i osećaj gubitka moći) te je važno da sve što osećamo prepoznamo, imenujemo pre nego što odreagujemo – bez burnih emocija. Jer u suprotnom stičemo neprijatelja sa druge strane što nam potpisuje da ćemo kad tad morati u ovaj odnos  po nove lekcije kako bi ga završili na skladan način. Vaga uvek traži skladnost. Ako burno odbacujemo ono što nam se ne sviđa, to nam se vraća sve dok ne nađemo način da ga prihvatimo. Sve su to Saturnove lekcije, planete karme. Ova planeta je egzaltirana u Vagi te traži od nas da se povežemo, razumemo i razmenimo sa drugima, kako bi upoznali sebe s`one strane, nama osenčene i neprihvatljive. Kako bi prihvatili jedni druge, odnosno sebe na jednom dubljem nivou. Saturn od nas traži lakoću u odnosima kako ne bi opet sebi potpisivali tešku karmu. Jer on nas na kraju života pita koliko je bilo lagano, lagano u odnosu sa onima sa kojima nam nije nikada lagano. Tu su nam glavne lekcije. On je nosilac svih sećanja, on je neka vrsta spomenika koji sami sebi podižemo na kraju života – sve emocije i sve misli koje smo imali u vezi drugih ljudi, kroz sećanja se talože baš kao i pesak i šljunak na obali koji vremenom otvrdnu ako nema šta da ih čisti i  spira.

Vidite, sve je povezano – svaka stvar ima svoje bivstvovanje dok je u nekoj konekciji i koherenciji sa nečim drugim. Inače gubi smisao i ne postoji. Tako da je zapravo odnos između nas i nečega ili nekoga preko puta nas ono što nas čini živima i što nas gura u evoluciju.

Ovih dana imamo Sunce, Veneru i Merkur u Vagi – sada su prenaglašena dešavanja, uzavreli odnosi i komunikacija ali samim tim mogući su i nesporazumi jer imamo različite potrebe koje ne umemo da iskomuniciramo.  Tome doprinosi Mars koji se krajnje usporio u znaku Blizanci (31.oktobra kreće retro) a još uvek je u kvadratu sa Neptunom i biće u tom napetom aspektu sve dok je u retro hodu. Mars u Blizancima je brz na rečima ali ne voli ni Neptuna ni Ribe a ni da ide u nazad. Jer mu tu ništa nije dovoljno jasno. On je navikao da ide napred a ne u nazad. Sve nam je bilo kao jasno, kuda smo krenuli, ka čemu težimo,  puni smo ideja i projekata ali sada se zaustavljamo i pitamo – Zbog čega nam to sve treba? Šta nam daje to postignuće? I tek ćemo se pitati kad i Jupiter zađe u Ribe. Šta je svrha bilo čega kuda smo pošli. A eklipsa će dosta toga pojasniti, kroz eliminaciju nepotrebnog.

Svakako nam u subotu Venera i Sunce završavaju svoj tango u Vagi  sve kroz trigon sa ovim Marsom, i dan posle ulaze u izazovnog Škorpiona, pred samu eklipsu u ovom znaku. Definitivno će odnosi završiti svoj ciklus na jednom nivou i ući će u taj tamni procep prisutnosti i transformacije na dubljem škorpionskom nivou, kako bi našli svoje novo svetlo (sve-tlo, sveto tlo) strelčevsko na kraju tog tunela. Kod Škorpiona je uvek sve ili ništa, crno ili belo. Nema zlatne sredine kao kod Vage – Imate ili te nema, istina je ili je laž, život ili smrt, ljubav ili strah, mir ili rat, svetlost ili tama… – Škorpion traži odlučnost i neprikosnovenost. I zato ističe tu ekstremnost i polarizovanost. I sukob polariteta nam sve više isplivava na površinu. I on nema problem sa gubicima. Mnogim ljudima je teško da vide istinu i da prihvate i odluče šta im je po srcu (škorpion traži duboku bliskost i iskrenost-sa sobom najpre) te tako izvuku najbolje od prolaska kroz eklipsu. Emotivno izazovan i intenzivan je naredni period (kraj oktobra i početak novembra). Jer od nas se traži da povežemo i pomirimo sve sukobljene strane u nama, a uz to i da se odreknemo  neke udobnosti i navike koja nema više smisla. Potrebno nam je da se odlučimo po duši, a to nam nabija pritisak i nemir , traži od nas da eleminišemo sve suvišno, nepotrebno ali sa dubokom naklonošću i ljubavlju. Nikako odbacivanjem iz ljutnje, besa, ogorčenosti – jer će nam se vratiti.

Ljudi su generalno skloni da se opiru promeni, često dok ne postane nepodnošljivo u okovima starog i dotrajalog, a naročito bih rekla da postoji opiranje sa naglašenim 29.tim stepenovima, u tom delu sebe, tamo gde se taj stepen nalazi povezan sa nekom bitnom tačkom u horoskopu, jer tu postoji strah da se upustimo u taj procep neizbežni i da dođemo do svežine novog udaha a to je jedino što je prirodno. S druge strane baš ove osobe mogu biti učitelji drugima u otpuštanju emocija, prepuštanju, prihvatanju, opraštanju i odmoru, tišini. Ovaj stepen se smatra anaretom jer je prikupio sva sećanja jednog znaka i on je na neki način blokiran u tom znaku sve dok se opire i ima strah da se pusti i prepusti da krene i predje ka novom. A zapravo je najmoćniji stepen jer tu se kriju sva znanja i iskustva jednog znaka. I zato kroz 29.ti stepen možemo otkriti i najdublji talenat osobe. Kada naučimo senku da radi za nas, odnosno kada je prihvatimo, tada oslobađamo jedan veliki deo skrivene energije u nama koji nas povezuje sa našom svrhom. Tu čuči naš veliki dar.

Ovaj poslednji stepen znaka VAGE gde će se naći Sunce i Venera za koji dan, govori o nakupljenim iskustvima u raznim odnosima i vezama sa drugim ljudima gde smo možda negde preterali ili imamo osećaj da je druga strana preterala, bila gruba. Ili gde smo se suviše vezali za drugu stranu, odnosno odnos.  Svakako na ovom stepenu lako ispadamo iz balansa jer nam je osećaj da je suviše preteglo na jednu stranu. Da je dominacija (Mars i Ovan) i težina (Saturn) na drugoj strani. Obično onaj ko jeste dominantan ili više okrenut ka sebi, ne oseća i ne razume da postoji neki problem, on pojma nema o čemu neka Venera iz Vage priča – jer Marsu a ni Ovnu nije dato da oseća i razume, njemu je dato da instinktivno ide ka cilju, onom koji je on zamislio, a sada je, putujući kroz Blizance prilično plahovit, užurban i nestrpljiv u komunikaciji, jer ga upravo neke sile naglo usporavaju i teraju u rikverc, da se presliša kuda i zašto je krenuo.

Zašto? – Zato što je nešto zaboravio! Šta je mogao ovaj Mars da zaboravi? Zaboravio je da u igri ima bar dva učesnika, i da svako od njih ima neki svoj kvalitet a i potrebu. Njemu je potrebno da se osvesti i seti da se neko u toj brzini oseća iscimano i ugroženo – kaže fina Venera u Vagi. Uz to, da shvati da je nekoga možda nepažnjom i ishitrenošću povredio na nivou reči, pre svega. I zato će nam u periodu škorpionskih prelaza i retro hoda Marsa, pa i sve dok ne izađe iz znaka Blizanaca (što je tek kraj marta 2023.) trebati puno zaustavljanja, promišljanja, razumevanja, izvinjenja i oproštaja za preteranu nepromišljenost i suviše naglu komunikacije, grube reči. Kako kod sebe tako i kod drugih. Jer što je meni neko učinio to sam sigurno ja učinio/la nekada nekome. Setimo se da ni nema drugih, sve sama ogledala oko nas, a mi se vrtimo u vrtešci iluzije života ne shvatajući da su to sve naša sećanja. Onaj ko je svesniji na njemu je da osvetljava sebe i druge. Svakako da velike povređenosti i osujećenosti postoje (i na ličnom i na kolektivnom nivou, otuda i drama i bitka za prevlast, i to jeste sve povezano – sve to vri toliko u nama) i sada nam je došlo vreme za rasplet. Do kraja ove nedelje imaćemo još lepih, uzbudljivih, zanimljivih, intenzivnih susreta – Sunce i Venera kroz Vagu nakon lepog susreta sa Marsom i Saturnom, nailaze na teško preispitivanje od Plutona u Jarcu koji čak ni ne pita, već stavlja rampu, kao carinik na granici koji oduzima sve suvišno – odnosi sve zavete i obećanja koja smo dali drugima a koja nisu za naše najviše dobro. Setimo se da ono što nije dobro za nas, nije dobro ni za druge – i tu Saturn i Vaga balansiraju! Da svima bude lagano. Ako je lagano meni, biće lagano i tebi, ako nema očekivanja od drugih, već samo od sebe, biće dobro za sve nas.  Win-win kombinacija. Pa preslišajmo se ovih dana kome smo se obećali, dali zavet, a da nismo iz čista srca to osećali,  te onda pustimo višem vođstvu  da izbalansira i otpusti višak tereta i budimo mirni nakon toga.

Od iduće nedelje biće prilično iznenađenja a najava je već od danas (19.10.) kada će se Sunce naći u preispitivanju sa Plutonom – testiraće se kome i čemu smo predali svoju moć još ko zna kad, u kom vremenu i sećanju. Čega i koga se plašimo, te ulazimo u sukob. A istina će izaći na videlo i tražiće samo da se prihvati onako kako jeste. Činjenično stanje – crno na belo. Da prepoznamo a potom s ljubavlju otpustimo sva očekivanja, tuge, ljutnje, zameranja i ogorčenosti, svoje i tuđe. Da bi uopšte mogli da prepoznamo istinu a potom i da prihvatimo sve lepo kako jeste. Istina na Nebu je uvek ravna lepoti na Zemlji. Tako da će nam biti zadatak u periodu eklipsi da ono što nam se sada ne sviđa prvo prihvatimo baš tako kako jeste ( i lično i kolektivno i globalno!), a potom da napravimo da nam se sviđa – nađemo način da zavolimo to tako kako jeste, bez opiranja, bez srdžbe i očaja, jer znamo da smo i sami doprineli tome, i to ohoho. Negde i u nečemu smo preterali nekada i sada se traži nivelacija. I potom da donesemo odluku – jer odluka iz slobodne volje je uvek na nama – Šta nam se zaista nikada nije sviđalo i šta zaista nikada nismo ni želeli sada možemo promeniti/transformisati – jer mi biramo šta želimo? Prihvatiti – otpustiti i okrenuti se onome što nas iskreno raduje!  Koji je naš put izbora? Zašto želimo to što želimo? Pitaćemo se ovih dana, iznova i iznova. Baš kao na vrtešci. Svako od nas će na svom životnom planu imati ovaj zadatak, da duboko preispita sebe, u nekom domenu, u nekom polju, nekom odnosu, tamo gde vam pada eklipsa. I da baš tada duboko zagrlite i zavolite sebe kroz drugu stranu, onu koja vas najviše muči-plaši. Verovatno najbolje sami znate gde se i oko čega sada pitate. A ako vam treba dubji razlog shvatanja pitajte astrologa, zakažite konsultaciju kod nas. Mi smo tu da vam pomognemo da dođete do odgovora na pitanje:  ZAŠTO MI SE DEŠAVA TO ŠTO MI SE DEŠAVA, iznova i iznova? KOJA JE MOJA NAJDUBLJA VREDNOST? GDE ČUČI MOJA NAJVEĆA BLOKADA I STRAH  I KAKO DA PREUSMERIM TU MOĆNU ENERGIJU DA RADI ZA MOJE NAJVIŠE DOBRO.

0 0 votes
Article Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x