Partnerski odnosi iz astrološkog ugla

Izbor partnera vam je do sada bio pogrešan. Zašto? Zato što je baziran na očekivanjima malog deteta (dečaka ili devojčice) unutar vas, koje je razvilo doživljaj ljubavi na način stečen u svojoj primarnoj porodici, naročito u svojih prvih 4 godina života i posebno dok je bilo u utrobi svoje majke. Sva sećanja koje je tada upilo iz svog okruženja, naročito kroz placentu svoje majke ono nosi kao svoje kodove sećanja, zapise po kojima i danas živi. Naše unutrašnje dete ne zna za drugi vid ljubavi osim za onaj koji je doživelo između svojih roditelja. I ovo je svima koji rade na sebi već dobro poznato,  s tim što  i dalje smo skloni da živimo po zapisima našeg DNK koda, odnosno po navici naših predaka i po zapisu naše sudbine. Ovo se lako može videti u našim  natalnim horoskopima pre svega preko izazovnih aspekata ličnih emotivnih planeta, kroz naš Mesec i Veneru. Ukoliko neko ima naglašene teške aspekte ovih planeta između njih samih kao i sa nekom drugom planetom, naročito sa nesvesnim (Mars, Saturn, Uran, Pluton), tada su to zapisi predaka koji nose priču težine i nemogućnosti lakog sarađivanja i građenja kroz  partnerstvo, odnosno velikih sukoba i bolova u istim.

Venera u plesu sa drugim planetama

Venera vlada znakom Vage i ona je ta koju proučavamo u astrologiji kada gledamo partnerstke odnose jer ona je uvek za saradnju. Ženski princip  je generalno uvek za saradnju, dok muški princip, koji vidimo pre svega kroz Sunce i Mars u natalu, je okrenut ka sebi i isticanju sebe, onaj koji ne traži niti nudi podršku. I oni stoje jedni naspram drugih. Zapravo, naspram Venere i Vage stoje Mars i Ovan, a naspram Sunca i znaka Lava stoje Uran i Saturn iz Vodolije. Uran naglo ruši odnose, i važi za arhetip u nama koji je više za anarhiju i haos nego za saradnju. A opet, Vodolija je preko puta Lava koji je individualac i na neki način Vodolija ipak jeste za saradnju, ispašće da je to zbog Satruna koji prvenstveno vlada Vodolijom a egzaltiran je u Vagi. Isto tako, nasuprot Venere iz Bika stoje Mars i Pluton iz Škorpiona (a Uran je na 11 stepeni Škorpiona u svojoj egzaltaciji). Kako da objasnimo Veneru kroz ove muške i neemotivne simbole. Da pogledamo iz ugla Urana i Vodolije? Mitološki priča ide ovako:  Uran je rođen od pramajke Geje  sa kojom se kasnije sjedinio i oni su izrodili 7 kiklopa. Kako Uran nije voleo svoju decu, on ih je  bacao u utrobu Geje, duboko u Tartar pod zemlju. Ovakvim činom izazvao je njen bes. Puna gneva, majka Zemlja traži pomoć od svoje dece kako bi se osvetila Uranu i kaznila ga. Samo se Hron (rimski Saturn) odazvao majčinom pozivu. Geja stvara metal i od njega izrađuje srp koji predaje Hronu, kako bi oslobodio braću. Hron je svom ocu odsekao testise iz kojih je potekla krv i seme i oni su pali u more, čime je iz morske pene rođena Afrodita (Venera). Kapi krvi su pale i na zemlju, iz koje su kasnije nastale erinije, giganti i   nimfe drveća. Nakon ovog događaja, Uran se više nije približio Zemlji, a Hron mu oduzima presto i postaje novi vladar sveta i vođa prve generacije Titana….

partnerski odnosi

Vodolijom vladaju i Uran i Saturn (otac i sin koji je zbacio sa prestola svog oca). Uran je simbolički otac Venere, kao i Neptun (iz testisa Uranovih bačenih u more, iz morske, neptunijanske pene rođena je Venera). Znači, ona je povezana sa sva tri arhetipa – smatra se ćerkom Urana, Neptun je njena najviša oktava (ona je egzaltirana u Ribama a Neptun je egzaltiran u Vodoliji, Saturn je egzaltiran u Vagi). Ona u sebi nosi sva tri božanstva i svi su samim tim u nekoj povezanosti. Samim tim,  rešenje za kvalitetne partnerske odnose nalazimo kroz rad sa Venerom preko ova tri arhetipa. Jedan je poziva na kreativnost i potrebu da sanja i mašta (Neptun) ali je lako vodi i u razočarenje kroz srušeni san. Drugi, Uran je vraća ka sebi i svojoj individualnosti, jer ona može biti dobra za partnerstvo samo ako je dobra sa sobom i oslobođena od svih predačkih uverenja koje je guše i vraćaju na okove i dužnosti. Saturn jesu svi okovi i dužnosti i svi preci, ali kako je egzaltiran u znaku Vage, on je poziva na lakoću i jedinu pravdu i istinu ako je spremna da 100% preuzme odgovornost za svoje želje, potrebe i odluke. Veneri zato nije lako da odluči jer duboko u sebi zna da svaki izbor koji odabere nosi sa sobom neke posledice, a da li je ona spremna da se suoči sa posledicama ličnih izbora. Izbor mora da napravi sama, što je princip Marsa (ratnik koji ide u osvajanje, onaj koji se penje sa ciljem da stigne do najvišeg vrha svoje planine), i Venera nije prava Venera ako ne blista i ne privlači svojom raskoši što je princip Sunca u njoj. Znači, Venera postaje svoja i spremna za svoju srodnu dušu i kreaciju čija je svrha viša od njih samih, onda kada pomiri, prihvati i nauči da živi sve ove muške principe, a konačno u sebi nosi i princip pramajke Geje, one koja je bez muškarca rodila Urana i iz kojih je svet nastao. Znamo i priču Persefone, one Venere iz Škorpiona koja je oteta od svoje majke Demetre i odneta u podzemni svet boga Hada, pa pola godine od jesenje do prolećne ravnodnevnice živi u podzemlju a drugu polovinu živi u gornjem svetu sa majkom Demetrom… mitova je mnogo i svi oni, odnosno neki od njih žive u nama i kroz nas i kroje nam sudbinu.

Put ka isceljenju i sjedinjenju

Objediniti pramuški i praženski princip u nama je ono zbog čega smo na ovaj svet došli, zašto smo se inkarnirali u određenom vremenu (otac) i prostoru (majka), i zašto prolazimo razna iskustva i razne živote, sve dok tu ključnu lekciju prihvatanja i uceljenja ne savladamo.  Dok ne prigrlimo sa punom ljubavlju, negom i toplinom, čistog srca (Mesec) ova dva principa i dete (Merkur) u nama, ništa ne možemo da uradimo ni spolja na bilo kojoj temi i u bilo kojoj oblasti života a naročito na temi partnerstkih odnosa. I zato, pronađimo oproštaj, isceljenje i ljubav za sebe u sebi, a što ćemo uspeti ako pronađemo zahvalnost i za oca i za majku i za dete u nama. I ovde se pozivam naa reči mog duhovnog učitelja i učitelja astrologije Aleksandra Imširagića čije reči kao da sam oduvek znala a tek od skoro i prihvatila: „ Za jedan atom ljubavi u nama, potrebna su nam dva atoma zahvalnosti“. I to je više nego logično iako nismo tako učeni, i suštinski istinito – ako gajimo, dajemo i tražimo previše ljubavi  a zaboravimo na zahvalnost (pre svega prema našem ocu i majci – Sunce i Mesec u našem natalu) lako ćemo naići na patnju i razočarenje (izazovan aspekt Venere sa Neptunom), ljubomoru i posesivnost (izazovan aspekt Venere sa Plutonom), osećaj krivice i napuštenosti (izazovan aspekt Venere sa Saturnom), i bes, osvetu i odbacivanje (izazovan aspekt sa Uranom i Marsom). Ukoliko smo pre svega zahvalni, tada je stvarno sve u redu jer svako iskustvo ima svoju vrednost i svaka osoba u našem životu ima svoju vrednost naročito ona koja nam je naizgled nečim zagorčala život. Jer:

  1. kad preuzmemo 100% odgovornosti za naše izbore tada je svaka lekcija i svako iskustvo prilika za učenje i radost jer znamo da ne moramo više po staroj navici, ako do sada nije bilo lako i u radosti – princip Saturna. Verovali ili ne čak i Saturn želi lakoću i pre svega mir, da glava više ne boli.
  2. uvek imamo mogućnost za oslobođenje i obrt u nama, u svakom trenutku mi možemo da napravimo novi izbor i odluku – princip Urana
  3. Svaki bolan i težak rastanak je izvrsna prilika za transformaciju i suštinsku promenu jer kad staro umre nešto novo mora da se rodi, a naročito je važno da naučimo da zakopamo ili spalimo naša stara i nekorisna uverenja, oprostimo sebi, otresemo pepeo sa sebe i nastavimo da koračamo dalje – princip Plutona
  4. i konačno, neptunijanskim rečima – nastavi da sanjaš i nikada nemoj prestati da veruješ u svoje snove jer samo tako će se jednog dana tvoj san stopiti sa realnošću.

Deluje kao da smo vrhovnog boga Jupitera u ovoj priči izostavili, ali on je ta velika zahvalnost i duboko znanje i isceljenje koje nosimo unutar sebe. Zapravo, Jupiter uvek podržava  Veneru, čak i kada je loše postavljen u odnosu na nju. On joj uvek daje širinu, a u najgorem može doneti Veneri megalomanske želje, strasti i slasti kao i preveliki izbor mogućnosti i htenja pa samim tim još težih izazova za nju u donošenju odluka, problema sa fizičkom težinom i emotivno slabim granicama, tako da nas ova kombinacija u partnerskim odnosima neminovno prebacuje na rešenje sa višeg nivoa, preko ovih težih i izazovnijih planeta ali opet i pre svega kroz zahvalnost.

Ukoliko želite da se suočite sa svojom istinom i prepoznate arhetipove i mitove koje živite, astrologija i astrohealing vam pomažu da lakše prođete kroz iskustvo i prigrlite novu i novog sebe. Uz pomoć vibratornih kapi, energetskih vežbi  i vaše natalne karte  i razgovora sa astroterapeutom ovo postaje zanimljivo putovanje.

Ako smatrate ovaj tekst korisnim podelite ga sa prijateljima.

0 0 votes
Article Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x